Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Rouw, een plek om in te verdwalen…

Saskia I. 12 november 2024


In ‘Voor altijd geleden’, de debuutroman van Stephan De Winter, zijn de hoofdrollen weggelegd voor Tristan en Emma. Op jonge leeftijd wordt Tristan verliefd op Emma, een echt boekenmeisje. Jaren later zijn ze intens met elkaar verbonden door afscheid en rouw.

“Als ik dood ben, strooi me hier dan maar uit, bij de treurwilg, en kerf mijn naam erbij!”

Deze belofte wil Tristan nakomen. Maar de scheidingslijn tussen de werkelijkheid en het trauma door het verlies van Emma wordt heel broos. De Zandbergen, waar de treurwilgen ooit voor beschutting en bescherming zorgden, wordt nu overschaduwd door de harde confrontatie met haar dood. De wilgen zijn steeds aanwezig, soms zacht wiegend en dan weer verstikkend.

“De wilgen ritselen zachtjes verder, alsof ze elkaar onderling een verhaal toefluisteren.”

Heden en verleden wisselen elkaar af in dit bijzondere verhaal. Gevoelig, kwetsbaar, spannend, liefdevol en mysterieus. Ik kon vooral de ‘donkere kant’ van het verhaal enorm waarderen. De grens in tijd en beleving is hier overlappend, werkelijk hallucinant, zodat de gevoelswereld van Tristan intens tot uiting komt. Een portie verbeeldingskracht is misschien wel nodig bij deze fragmenten over de traumaverwerking, maar de donkerte wordt prachtig beschreven, is zo voelbaar. Ook de gevoelswereld van Emma wordt goed in beeld gebracht. Haar verhaal maakt het, ondanks haar naderende dood, toch wat minder zwaar en toegankelijker.

“‘Ik wist het wel’, fluisterde ze. ‘Dat je banger moet zijn van het licht dan van het donker…’”

Geen eenvoudig boek, maar ik hou wel van buitenbeentjes. De verwijzingen naar andere auteurs en muziek is prominent aanwezig. Ik was bijvoorbeeld al bekend met het werk van Elisabeth Kübler-Ross over de fasen van rouw en de dood. De namen van de hoofdstukken verwijzen naar deze fasen. Haar leerling David Kessler voegde er een zesde aan toe, ‘zingeving’, maar er is geen hoofdstuk dat naar die zingeving verwijst. Een detail misschien, maar dat maakt het boek voor mij juist zo sterk. En dan het donkere randje verwijzend naar de gothic novels van H.P. Lovecraft (waar ik een knappe graphic novel van bezit) en Algernon Blackwood (een fijne nieuwe ontdekking). Hun verbeelding heeft Stephan De Winter pakkend naar zijn hand weten te zetten! En luister vooral naar de twee belangrijkste muziekfragmenten van The Antlers en Bon Iver!

Enfin, er valt nog veel meer vertellen over ‘Voor altijd geleden’, laat je dus gewoon onderdompelen in dit bijzonder verhaal. En let dan ook op de verzorgde vormgeving, het mooie taalgebruik, de vele verwijzingen naar literatuur en muziek én de wilgen natuurlijk. Ach, misschien een beetje overdaad, maar het is allemaal wel zeer toepasselijk, zeer mooi.

Rouw een plek kunnen geven, een plek waar je altijd heen kan gaan, maar ook in vast kunt zitten. Een plek waaruit je kan ontsnappen door verhalen… het verhaal moet je wel zelf kiezen.

“En dus verdwaalde en doolde ik, verloren, in het bos van dode treurwilgen en overleden zielen. Het bos had geen einde. De dood ook niet.”

(‘Voor altijd geleden’ deed me soms denken aan Meneer L en het meisje van Wouter Godijn, een verhaal dat zich volledig buiten de werkelijkheid afspeelt, maar waar je toch middenin zit.)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia I.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur