Op briljante wijze worden feiten en fictie gecombineerd tot een onvergetelijk verhaal!

Sybelles 12 november 2024
"Soms is de aanval de beste verdediging. De Navajo hebben hiervoor een uitdrukking: als de ratelslang aanvalt, wees hem dan voor."

Vandaag mag ik de blogtour aftrappen voor het spannende boek 'Als de ratelslang aanvalt' van Kevin Hauser. Het boek dat je meeneemt naar de rauwe, onvoorspelbare wereld van de Amerikaanse woestijnen.

Het verhaal speelt zich af in de late 19e eeuw en gaat met name over het kolonialisme in bepaalde regio's van de Verenigde Staten. Een verhaal over hoe de strijd tussen inheemse volken en de 'blanke nieuwe bewoners' aan beide kanten werd ervaren. Het is een thema waar ik eerder niet een boek over heb gelezen. Met name het verhaal en lot van de Navajo vond ik aangrijpend, omdat het op feiten is gebaseerd.

Hauser's schrijfstijl is beeldend, wat helpt om de scènes goed voor te stellen. De gedetailleerde beschrijvingen die je bijna de droge hitte en de geur van de aarde laten voelen. Tegelijkertijd neigt hij soms naar omslachtige beschrijvingen en wordt er hier en daar te veel tijd besteed aan details die niet direct bijdragen aan de spanning. Dit haalt soms het tempo uit het verhaal. Ook is het beschouwend geschreven en heeft het verhaal een zekere traagheid die de spanning versterkt en ervoor zorgt dat het verhaal soms meer uitnodigt tot nadenken.

Het boek kent verschillende verhaallijnen en dat maakt het lezen dynamisch en draagt bij aan de opbouwende spanning.

Toch vond ik het af en toe een uitdaging om door te lezen. Het is niet zomaar een verhaal dat je snel wegleest, maar vraagt een zekere concentratie.

Ik vond het moeilijk om me met de personages te identificeren. Ze worden weliswaar psychologisch uitgediept, maar hun motieven en interacties blijven wat afstandelijk. Hierdoor was het lastig echt met hen mee te leven.

Het is een boek dat op een subtiele manier onder je huid kan kruipen, zonder al te veel plotwendingen en sensatie, maar met een intensiteit die je aan het denken zet. Hauser toont met dit boek zijn talent om zowel fictie als feiten te combineren tot een verhaal dat je nog lang bijblijft.

Meer recensies van Sybelles