Dit is zeker geen doorsnee boek
Dit is geen doorsnee boek en achteraf zeker mooi te noemen, echter tijdens het lezen is het soms wat moeizaam. Het eerste deel (ongeveer een derde) verloopt zeer traag. Ook is het soms onduidelijk met welk personage een hoofdstuk begint, het duurde regelmatig even voordat je dat door kreeg. Erg ontspannen lezen is dat niet. De wendingen en hoe de puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plek belandden maken het wel een tof verhaal. Ook zijn de personages mooi en met veel inhoud beschreven, behalve het vele bedrog en vreemdgaan, daar verliest het dan weer waarde wat mij betreft. Wat overigens ook opvallend is, zijn de enorme rijen opsommingen over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over wat men in doodskisten stopt, de kenmerken van een willekeurige opa die begraven wordt, maar ook een eindeloze stroom van losse flarden uit een gesprek onder de medewerkers van de begraafplaats en je bent zo zes pagina’s verder waarbij je je afvraagt wat dit toevoegt aan het verhaal. Al met al geef ik het drie sterren.