Meeslepend verhaal
Irma benaderde mij of ik haar waargebeurde verhaal 'Halt Brasil zusterlief wilde lezen. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik meteen nieuwsgierig. Waargebeurde verhalen lees ik meestal erg graag. Ik ontving al snel het digitale recensie-exemplaar.
Een 48-jarige alleenstaande, vermogende man, Jack, besluit in 1997 naar Brazilië te emigreren. Hij heeft al enkele van zijn jeugddromen in vervulling gebracht, maar in Brazilië komen al zijn dromen uit.
De band tussen Jack en zijn jongere zus is goed. Zijn zus vindt het lastig dat haar broer aan de andere kant van de wereld woont. Ze hebben af en aan contact en zijn zus bezoekt hem en paar keer in Brazilië. Zij krijgt niet altijd antwoorden op de vragen die ze heeft en op een bepaald moment krijgt ze hier een onbestemd gevoel bij.
Dan krijgt zijn zus in 2006 een telefoontje uit Brazilië. Haar broer ligt in coma en ze pakt halsoverkop het vliegtuig. Eenmaal in Brazilië krijgt ze het ene bizarre bericht na het andere over haar broer. Het leven van haar broer was niet zo rooskleurig als hij liet overkomen.
Irma S. neemt ons vanaf hun jeugd mee in het verhaal van haar broer. Je wordt echt het leven van hun ingetrokken en je leert Jack via het verhaal van zijn zus kennen. Jack is een avontuurlijk, vriendelijk, joviaal persoon die op mij en beetje naïef en te goed van vertrouwen overkomt. Hierdoor wordt er ook misbruik van hem gemaakt.
Het verhaal is vlot en beeldend geschreven. Ik zag de omgeving echt voor me. Irma heeft het boek op zo'n manier geschreven dat je op een bepaald moment de angst die zij en haar man ervaren ook echt voelt. De onzekerheid en verbijstering spatten echt van de pagina's af. Ik was tijdens het lezen aan de ene kant verbijsterd hoe de instanties in Brazilië werken, maar ook verbaasd over de daadkracht van de zus van Jack. Hoe ze orde op zaken stelt en dingen afhandelt ondanks diverse tegenwerkingen.
Als je van waargebeurde verhalen houdt, is dit een boek wat ik echt aan kan raden.
Dit boek ontvingen wij van Irma S. dit beïnvloedt onze mening niet.