Unheimische psychologische thriller
Een stel dat een bijna-doodervaring meemaakt in de Mojavewoestijn, een tienermeisje dat ontvoerd wordt door een meedogenloze seriemoordenaar én een mysterieuze, ongrijpbare man kruisen in deze spannende roman elkaars pad.
Het echtpaar en het meisje worden in hun misère teruggeworpen op zichzelf. Ze worden bepaald bij de keuzes die ze hebben gemaakt, die geleid hebben tot de situatie waar ze zich in bevinden. De afzondering en de nare gebeurtenissen dwingen hen ertoe om vanuit een helikopterview hun leven te overzien, waardoor er dingen duidelijk worden die ze eerst niet opmerkten. De lezer krijgt hierdoor inzicht in het gedachtegoed en de emoties van de hoofdpersonen.
Ten diepste gaat het verhaal over de (onzichtbare) strijd tussen goed en kwaad. Dit thema is tevens een wake-upcall die doet beseffen dat deze strijd ook nu om ons heen gaande is. Het stemt tot nadenken en roept vragen op, zoals ‘door wie laat ik me leiden?’ en ‘waar vul ik me mee?’.
Hoewel sommige scènes wat vaag zijn en er voor mijn gevoel te veel nadruk wordt gelegd op het duistere kwaad, kent ‘Niemandsland’ wel een goede spanningsboog (mede door de korte hoofdstukken), die uitmondt in een bloedstollende climax. Daarnaast zijn er diverse aansprekende onderwerpen in het boek verwerkt, zoals ‘eenzaamheid’, ‘schaamte’ en ‘schuldgevoelens’. Deze zinderende, unheimische psychologische thriller, met subtiele Bijbelse verwijzingen, laat je stellig op het puntje van je stoel zitten.