Geweldig begin van een nieuwe serie

xanne 20 januari 2025
Recensietijd.
Deze keer bespreek ik het boek Horm, geschreven door Joost Thissen. Dit is het eerste boek in de serie: machten van Anir.
Het boek is uitgegeven door Ambitious, eerste druk 2023.

Ik mocht dit boek lezen in ruil voor een eerlijke recensie, hiervoor mijn dank.
Als echte fan van fantasie boeken was ik heel erg nieuwschierig naar dit boek.
De vraag is echter, is dit fantasie?
Of gaan we hier een nieuwe genre naam voor bedenken? Historische fictie??
Zou passend kunnen zijn. Want fantasie elementen bevat dit boek zeker. Al zou dit boek in een beschaving van 1000den jaren geleden, ook gewoon echt gebeurd kunnen zijn.

Wat ik wel weet, is dat Jean Marie Auel, de auteur van de serie, de stam van de holenbeer er een Nederlandstalige concurrent bij heeft. Genaamd Joost Thissen.
Het genre van dit boek vind ik namelijk vergelijkbaar en dat is een groot compliment.

Waar gaat dit boek over?
De 16 jarige Lyss uit het dorp Kathy mag zijn volwassen worden opdracht gaan uitvoeren. Als hij deze voltooid mag hij de kinderhut verlaten. Vlak nadat hij zijn opdracht hoort wordt zijn dorp aangevallen. Wat moet hij nu gaan doen? Zijn opdracht nog vervullen? Heeft dat zin?
Hij blijft alleen achter en slaat op de vlucht. Maar al snel heeft hij een plan om te overleven. Hierbij komt de jonge Lyss op verschillende plaatsen, met ook een wat ongebruikelijke metgezel.
Hoe vergaat het Lyss?

Wat vond ik van het boek?
Het eerste hoofdstuk moet je even inkomen. Er staan veel namen gegeven, plaatsnamen en situaties. Dit is even moeilijk. Gelukkig heb je een kleine plattegrond aan het begin van het boek en achterin het boek een lijst met namen en begrippen, stammen en volken. Soms is het handig en noodzakelijk daar even naar terug te pakken.

Vanaf hoofdstuk twee gaat het boek leven. Dus geef niet op. Als je hier namelijk bent wil je graag verder lezen hoe het Lyss vergaat. Zijn avonturen, zijn denkwijze. Joost is in staat zo te schrijven dat het verhaal beeldend wordt. Je ziet voor je ogen verschijnen hoe de wereld eruitziet. Alsof je kijkt door de ogen van Lyss zelf. Voor sommige mensen kan dit misschien iets langdradig zijn. Ik kan daar zelf echter heel erg van genieten.
Niet alleen het personage en de omgeving zijn goed omschreven ook the "World building" komt echt heel goed tot zijn recht.
Dit boek is duidelijk een start van een nieuwe serie, zoals vergelijkbaar dus met J.M Aul. Al zit er ook wel iets in van de grijze jager serie en is zelfs vergelijkbaar met de schrijfwijze van lilith trilogie van Kim ten Tusscher. Dat is wel een compleet ander verhaal.
Daar het een serie is, zijn zeker niet alle vragen beantwoord. Gelukkig heb ik het tweede deel via Joost ook al in huis en heb ik gehoord dat er een derde en vierde deel aan zitten te komen.
En ik kan vertellen dat je hier als lezer zeer zeker heel benieuwd naar gaat zijn. Ik althans wel.

Voor nu geef ik 4*, ik denk namelijk dat deze serie alleen maar beter kan gaan worden. Loved it.

Meer recensies van xanne