Historische roman met een heerlijk fantasy tintje
Ik mocht dit mooie boek van Rosemary Hart lezen en wat heb ik er van genoten. Ik dacht dat het een historische roman was, maar het was veel meer dan dat. Er hangt een spannend sfeertje dat van begin af aan onder je huid kruipt en niet meer verdwijnt tot de allerlaatste bladzijde.
Rosmary weet precies hoe ze de sfeer van die tijd moet neerzetten, zonder dat het stoffig en vertragend werkt.
Cliona is een jonge sterke meid die opgegroeid is bij de monniken. Ze is ten vondeling gelegd als baby en weet niet waar ze vandaan komt. Ze werkt hard voor haar geld en is redelijk succesvol als weefster. Haar hele leven lang heeft ze last van voorspellende dromen, echter de dromen (of beter gezegd nachtmerries) die ze de laatste tijd heeft krijgt ze maar niet uitgelegd. Als haar huis afbrand is ze ten einde raad.
Ze is dan ook in de zwevende hemel als ze de nieuwe heer van de burcht leert kennen en hij haar uitnodigt om zijn vrouw te kleden. Zij is al een tijd ziek en hij wil haar opvrolijken met een mooie jurk met de mooiste kleuren die Cliona maar kan maken.
Heer Declan is zeer charmant, maar toch voel je dat er iets vreemds met hem aan de hand is. Ik kreeg de kriebels van hem! En niet alleen van hem, die creepy kraaien helpen ook niet.
En ondanks dat zijn dienaar Cu echt een eikel is, laat hij af en toe iets van zichzelf zien waardoor je hem toch gaat waarderen. En niet alleen de lezer raakt gecharmeerd ;-)
De band die Cliona met de monniken heeft wordt op een zeer mooie manier neergezet. Monniken zijn in boeken soms een beetje de saaie bijpersonen waar je nooit echt iets aan hebt, maar in dit boek zijn ze de drijvende kracht achter de sterke Cliona. Ze gaan voor haar door het vuur en staan haar bij met raad en daad.
Nog een ding wat ik erg kon waarderen aan dit boek, was het fantasytintje wat een hele aangename toevoeging was en het boek nog beter en spannender maakte.
Het einde was verrassend en zorgde voor tranen in mijn ogen.
Het is een heerlijk dik boek wat je met moeite weg legt en je achterlaat met een 'taste for more' van deze fijne schrijfster.
Het einde was verrassend en zorgde voor tranen in mijn ogen.